What Is Direct Burial Cable Conduit? (NEC Trench)
Direct-burial cable is listed for underground use without a raceway, while conduit is a raceway that protects conductors or cable along an underground route. NEC 300.5 and Table 300.5 set required cover based on the wiring method and location. Underground raceways are wet locations, so conductors inside must be rated for wet use.
A yard trench may look simple until the cable type, conduit, and cover depth have to match the route. A driveway crossing, a change in grade, or a wet conduit can alter the installation plan. I start by choosing the wiring method, then check the applicable code table and local rules before digging.
What direct-burial cable and conduit mean
Direct-burial cable is a complete cable assembly listed for underground installation, such as Type UF where permitted. Conduit is a raceway: a protective tube that holds conductors or cable. Putting ordinary indoor cable in conduit does not make that cable suitable for underground use.
The terms describe different parts of an installation. A direct-burial cable may be buried without a raceway if its listing and the code allow it. A raceway installation uses suitable conductors or cable inside a listed conduit system. Some projects use direct-burial cable in conduit where added protection is useful, but the cable’s listing still matters.
| Installation method | What goes underground | Key point |
|---|---|---|
| Direct-burial cable | Listed cable, such as Type UF where permitted | Cable is designed and listed for direct burial |
| Raceway system | Raceway with conductors listed for the location | Underground raceways are wet locations |
| Direct-burial cable in raceway | Listed cable inside a raceway | Check both product instructions and code rules |
The key distinction is that conduit protects a route; it does not change the rating of what is inside it.
How NEC trench cover requirements work
“Cover” means the distance from the top of the buried cable or raceway to the finished ground or other surface above it. NEC 300.5 and Table 300.5 set cover requirements by wiring method, location, and conditions. The applicable NEC edition and local amendments control the final requirement.
Common general figures in Table 300.5 include 24 inches of cover for direct-buried cable and 18 inches for qualifying nonmetallic raceways listed for direct burial without concrete. These are not universal depths. Other table rows may apply under specific conditions, so verify the exact route and wiring method in the adopted code.
A limited 12-inch exception may apply to qualifying residential branch circuits rated 120 volts or less, protected by GFCI, and rated 20 amperes maximum. Do not use that depth based on voltage and amperage alone. Confirm that the exact Table 300.5 row and every condition in the locally adopted edition fit the installation.
| Example condition | Common cover figure to verify | What to check |
|---|---|---|
| Direct-buried cable, general row | 24 in. | Cable type and applicable Table 300.5 row |
| Qualifying nonmetallic raceway without concrete, general row | 18 in. | Raceway listing and route conditions |
| Qualifying residential circuit exception | 12 in. | Voltage, GFCI protection, circuit rating, and exact table conditions |
These figures are starting points, not a substitute for checking the table. Cover is not trench depth: the trench must also allow for the outside height of the cable or raceway and any planned bedding. For example, an installation needing 18 inches of cover with a raceway about 1.3 inches tall needs a trench bottom deeper than 19.3 inches, before adding any bedding. Bedding thickness is not a universal NEC allowance; follow the product instructions and project requirements.
Why underground conduit is treated as wet
A wet location is a place where water or moisture may be present. NEC 300.9 treats the inside of an underground raceway as a wet location, even if the raceway appears sealed. Conductors inside must therefore be listed for wet locations, such as THWN-2 when suitable for the installation.
This rule catches many otherwise careful installers. A conduit joint that looks watertight does not change the raceway’s code classification. Condensation or water can still be present. Do not pull ordinary dry-location building wire into an underground raceway unless its listing also permits wet-location use.
Type UF cable is designed for wet locations and direct burial where permitted. But a raceway system still needs suitable conductors or cable, and every component must fit its intended use. Check conductor size, circuit load, insulation marking, fittings, and the equipment instructions rather than relying on a product name alone.
How to plan and install an NEC-compliant trench
Plan the route and wiring method before excavation. The required cover depends on the exact conditions, so mark the design against the applicable Table 300.5 row rather than using a generic “18-inch trench” rule.
- Check the site. Request utility locating before digging, review the route for pavement and other special conditions, and identify circuit voltage and current. Confirm permit, inspection, and GFCI rules with the local authority.
- Choose the wiring method. Select listed direct-burial cable or a raceway system with conductors rated for wet locations. Check product listings and instructions, along with the rules for transitions and areas exposed to physical damage.
- Set the cover. Use the correct Table 300.5 row for the route. Measure from the top of the installed cable or raceway to the finished surface. Account for final grading, not just the ground level during excavation.
- Excavate and install. Dig deep enough to achieve the cover after installation. Lay the listed cable or raceway as directed, use suitable fittings, and provide required physical-damage protection where the route emerges or is otherwise exposed.
- Inspect before backfill. Arrange any required inspection while the wiring method, route, and cover can still be checked. After approval, backfill, restore the grade, and record the route and depth for future work.
A simple depth check can prevent a costly error. If the required cover is 24 inches and the installed cable sits at the bottom of the trench, measure 24 inches from the cable’s top to finished grade. Do not measure from the trench bottom and call that cover.
Common installation cases and traps
These examples show how the same yard project can lead to different checks. They are planning scenarios, not code approvals: the adopted NEC edition, local amendments, product instructions, and site conditions determine the final installation.
| Scenario | Planning focus | Common mistake to avoid |
|---|---|---|
| A listed UF cable runs from a home to an outbuilding | Verify the applicable direct-burial row, circuit needs, and protection where cable is exposed | Assuming every route uses the same cover |
| PVC raceway carries individual conductors to a yard fixture | Verify raceway listing, cover, fittings, and wet-location conductor ratings | Pulling in wire marked only for dry locations |
| An eligible low-voltage residential branch circuit is proposed for less cover | Check every condition in the applicable exception and local rules | Treating 12 inches as a general residential depth |
| A buried route crosses a driveway or another special area | Find the row for that location and method; check required protection | Applying a general yard figure to a different table condition |
The most common diagnostic issue is a mismatch between the cable or conductor marking and the environment. Read the insulation or cable marking and verify the listing. If the wiring method, circuit, or route does not clearly fit a table row, pause and ask the local inspector or a qualified electrician before covering the work.
Frequently asked questions
These short answers address common decisions about direct-burial cable, underground conduit, and NEC trench cover. Always confirm the applicable table row in the locally adopted NEC edition, since amendments and route conditions can change what is required.
Is direct-burial cable the same as cable in conduit?
No. Direct-burial cable is listed for underground use without conduit. Cable in conduit is part of a raceway system, and the cable or conductors must still be suitable for the location.
Does conduit make indoor cable safe to bury?
No. Conduit does not change the cable’s listing. Underground raceways are wet locations, so the contents must be suitable for wet use.
How deep should direct-burial cable be?
A common general requirement is 24 inches of cover, but Table 300.5 includes different rows and exceptions. Verify the row for the route and conditions.
How deep does underground conduit need to be?
Qualifying nonmetallic raceways listed for direct burial without concrete commonly require 18 inches of cover under the general row. Other rows may apply, so check the adopted code.
Is 12 inches of cover allowed for a residential circuit?
Sometimes, under a limited exception for qualifying circuits rated 120 volts or less, GFCI-protected, and no more than 20 amperes. Verify every condition and the exact table row before using it.
Does cover start at the bottom of the trench?
No. Measure from the top of the cable or raceway to finished grade or the applicable surface above it.
Can I use THWN-2 in underground conduit?
THWN-2 is an example of a conductor insulation marking suitable for wet locations. Confirm its full listing, conductor size, and suitability for the circuit and installation.
Should underground conduit be sealed against water?
Sealing may be appropriate for some transitions or to limit water movement, but it does not change the wet-location rule in NEC 300.9. Use wet-rated conductors regardless.
Can I backfill before inspection?
Check local permit and inspection requirements first. If an inspection is required, arrange it before covering the wiring so the route and cover can be reviewed.
What should I do if the required cover is unclear?
Identify the wiring method, circuit details, route, and adopted code edition, then check Table 300.5. Ask the authority having jurisdiction or a qualified electrician when the correct row is uncertain.
The reliable approach is to select the listed wiring method first, verify its Table 300.5 cover, and use wet-location conductors in underground raceways. Confirm the adopted code and inspection rules before backfilling.
(This article was written by one of our staff writers, Garrett Vance. Visit our Meet the Team page.)






