hide supply lines through floor joist (Notch Code)
To conceal water-supply lines in a floor, route them through properly sized holes, notches, or cuts in the joists. For sawn-lumber joists, the 2021 IRC sets limits on hole size, edge clearance, and notch depth. Engineered joists and trusses need manufacturer-approved opening details. Confirm local code, protect the pipe, and verify the route before closing the floor.
Could you hide the pipes without weakening the floor or creating a leak risk behind the finished ceiling? The safest starting point is to plan a route through permitted openings, not carve a channel into a joist to make a pipe fit. The rules differ by framing type, and code limits are not a substitute for structural approval.
Planning: Intent, Governing Rule & Verified Limits
The goal is to route supply lines through approved joist openings while preserving the framing and protecting the pipe. For sawn-lumber joists, the 2021 International Residential Code (IRC) gives limits for holes and notches. The locally adopted code, amendments, and any required approval govern the work.
Under IRC R502.8.1, a sawn-lumber joist may have an end notch no deeper than one-quarter of its depth. Other notches may be no deeper than one-sixth of the joist depth and no longer than one-third of that depth. A notch is a cut into an edge of the joist.
No notch is allowed in the middle third of the joist span. For holes, the maximum diameter is one-third of joist depth, and the hole must be at least 2 inches from the top and bottom edges. Do not put a hole in the same joist section as a notch.
These are maximum code limits, not automatic permission to cut. A designer or inspector may require a more conservative route, and an existing opening can affect what remains available. Measure the actual framing member, not its nominal size. Include any sleeve or insulation in the opening size you plan.
| Sawn joist depth | Maximum hole diameter | Minimum edge clearance above and below |
|---|---|---|
| 2 × 8, actual 7¼ in. | About 2⅜ in. | 2 in. |
| 2 × 10, actual 9¼ in. | About 3⅛ in. | 2 in. |
| 2 × 12, actual 11¼ in. | 3¾ in. | 2 in. |
These figures apply the one-third-diameter rule to common actual lumber depths. They do not confirm that a specific hole is safe at a particular location. Check the adopted code and the member’s condition before laying out a cut.
For engineered wood products, including I-joists and floor trusses, use the manufacturer’s hole chart or written detail. IRC R502.8.2 points to manufacturer requirements for engineered members. Do not use the sawn-joist limits as a substitute. Cutting a flange, chord, or web without an approved detail can seriously weaken the member.
Access & Clearances: Survey Before Cutting
A route is only ready to cut when you know the framing type, its condition, and the space the pipe needs. Survey from an open ceiling or floor area where possible, then check the full route for structural conflicts, other services, pipe support, and required protection.
Before marking a hole, confirm:
- Joist type and actual depth: Identify sawn lumber, an I-joist, a truss, or another proprietary member. If you cannot identify it, do not cut.
- Span and bearing points: Locate where the joist rests on walls or beams, and measure the span between supports. Avoid choosing a location based on convenience alone.
- Existing openings and damage: Record holes, notches, splits, and repairs. A new opening must not violate the applicable limits or overlap a prohibited area.
- Pipe clearance: Measure the pipe with its proposed sleeve or insulation. The complete assembly must fit without forcing the pipe against the opening.
- Other services and loads: Check for wiring, ducts, drains, and other pipes. Also identify concentrated loads and other conditions that may need professional review.
- Local requirements: Confirm the adopted code edition and whether the work requires a permit or inspection. Plumbing rules and pipe-maker instructions may add support, protection, or insulation requirements.
Where the member type or allowable hole location is uncertain, pause. Ask the joist manufacturer or a structural professional for direction. A hole that appears small can still be prohibited if it cuts a critical part of an engineered member.
Execution: Bore, Protect & Route
A compliant route needs a correctly placed opening and a pipe installation that does not damage either the framing or the line. Mark the opening only after checking the applicable rule or manufacturer detail. Bore cleanly, protect the pipe where required, and do not enlarge the opening by notching an edge.
- Mark the approved location. Check the hole diameter, edge clearance, and relation to the span and any existing cuts. For an engineered joist or truss, follow the specific approved layout.
- Bore the hole. Use a suitable hole saw or bit to make a clean opening. Do not cut into the top or bottom edge to turn a hole into a notch. If the pipe will not fit, stop and revise the route.
- Fit the supply line without force. A tight opening can press the pipe against the framing as the house moves or the line expands and contracts. Provide the sleeve, isolation, support, and insulation required for the pipe system and conditions.
- Protect the pipe near framing edges. Under 2021 IRC P2603.2.1, install a protective steel plate where a pipe is less than 1¼ inches from the edge of a framing member, subject to the adopted text and applicable exceptions. Check the actual pipe location and local requirements.
- Keep connections serviceable. Do not conceal joints or fittings unless the pipe system and local code allow it. Follow plumbing code and manufacturer instructions for support and any limits on concealed connections.
A protective plate is not a repair for an unauthorized joist cut. It guards a pipe from fasteners; it does not restore a joist’s strength. If a hole has already been cut outside an approved limit, leave the area open and seek manufacturer or structural-professional direction before covering it.
Verification: Inspect & Close
Before closing the floor or ceiling, confirm that the opening matches the approved detail and that the pipe is protected, supported, and accessible as required. Photograph the work with a tape measure visible where practical, and keep any manufacturer detail or inspection record with the renovation documents.
Installation scenarios: What changes the decision?
These scenarios show how the same concealment goal can lead to different next steps. They are planning examples, not proof that a particular cut is approved. In each case, the framing type and local requirements determine what can proceed.
Sawn joist with a clear route: A measured pipe-and-sleeve assembly fits within the permitted hole diameter and edge clearances, and the planned location does not conflict with a notch. The installer checks the span, existing cuts, and local rules before boring. The route may be suitable for review, but code limits alone do not certify the member.
I-joist or floor truss in the way: A proposed hole fits the sawn-joist formula, but the framing is engineered. That formula does not approve the opening. The installer checks the manufacturer’s chart or gets an approved detail; if the intended route is not listed, the next step is manufacturer or engineering guidance, not cutting a flange or chord.
Pipe too close to a framing edge: The line can pass through an otherwise approved opening, but its position leaves less than 1¼ inches to the framing edge. Check the applicable plumbing-code protection rule and install the required protective steel plate where it applies. Do not assume a plate makes an oversized or misplaced joist opening acceptable.
Final check before concealment
- Confirm the joist type, approved opening size, and location.
- Check that no notch and hole occupy the same joist section.
- Verify pipe support, required sleeve or insulation, and edge protection.
- Keep permitted-to-remain-accessible joints reachable.
- Photograph the work and complete required inspection before closing the assembly.
Key takeaway: If the framing type, opening limit, or pipe protection is unclear, delay the finish work. Once the ceiling is closed, a mistake is harder to inspect and correct.
Conclusion and FAQ
A clean finish should not come at the cost of a weakened joist or an unprotected supply line. First identify the framing, then confirm the allowed opening and pipe requirements. Sawn-joist limits do not authorize cuts in engineered members. Where approval is uncertain, get direction before drilling and before concealing the work.
Can I notch a floor joist to hide a water line?
Do not notch a joist just to make a supply line fit. Sawn-lumber joists have strict notch limits, and engineered members require their own approved details. Choose a compliant hole route or another path instead.
What is the maximum hole size in a sawn floor joist?
Under the 2021 IRC, a hole may be no more than one-third of the joist depth. It must also be at least 2 inches from the top and bottom edges. Local rules and the member’s condition still apply.
How close can a hole be to the top or bottom of a joist?
For sawn joists under the 2021 IRC, keep the hole at least 2 inches from both the top and bottom edges. Do not use that rule to approve an opening in an engineered joist or truss.
Can I drill through an I-joist using the one-third rule?
No. The one-third rule for sawn joists is not a substitute for an I-joist manufacturer’s hole chart. Use the approved chart or detail for the exact member and opening location.
Can a joist have both a hole and a notch?
The 2021 IRC says not to place a hole in the same joist section as a notch. Check the entire member, including existing cuts, before marking a new opening.
Do supply lines need a steel protection plate?
The 2021 IRC plumbing provision requires a protective steel plate where a pipe is less than 1¼ inches from the framing-member edge, subject to the adopted code text and applicable exceptions. Confirm the local requirement for your project.
Does a hole that fits the code limits mean it is safe?
Not by itself. Code dimensions are maximum limits, not a structural design approval. Member type, existing openings, damage, loads, local amendments, and manufacturer rules can change what is allowed.
Can I put a pipe joint inside a floor joist bay?
Whether a joint may be concealed depends on the pipe system and applicable plumbing code. Keep connections accessible where required, and check both code and manufacturer instructions before closing the assembly.
What should I do if a joist has already been cut too much?
Do not cover it or improvise a repair plate. Document the cut, leave it accessible, and ask the joist manufacturer or a structural professional for an approved repair detail.
(This article was written by one of our staff writers, Michael Donovan. Visit our Meet the Team page.)






